Selamat melayari blog rasmi SK Kertau, Maran, Pahang. Kertau Mara Ke Hadapan.

Khamis, 7 Mei 2020

Latihan bercetak sebagai tambahan selain Googleform' untuk murid diwaktu PKPB agar PDP terus berjalan bagi SK Kertau


Buat ibu bapa dan penjaga SK Kertau

Langkah intervensi dalam PKPB ini untuk anak2 pelajar Sk Kertau Chenor Maran juga perlu dilakukan. Memandangkan kawasan kampung yang kurang kemudahan, talian telefon kurang (ada yg sifar), internet tidak luas dan sebagainya, menyukarkan untuk murid belajar. Kg OA Paya Besar misalnya kurang liputan telefon dan internet. Ada yg tiada televisyen, Astro atau myTV. Majoriti murid pasif walaupun setiap kelas ada whatsapp group bersama ibu bapa. Kita sedar masalah mereka. Kajian tentang penggunaan TV Pendidikan juga hanya 39% sahaja yg dapat respon akibat tiada telefon dan internet.

Dalam Fasa 1-4 PKP, anak-anak ini dihubungi dan belajar melalui whatsapp, menggunakan Googleform'. Setiap kelas aktif setiap hari. Alhamdulillah. Kita tidak dapat laksanakan PDPC secara Googleclassroom disebabkan faktor capaian dan kesediaan internet. Kita bimbang murid akan keciciran, ketinggalan dan 'hilang' dari radar'. Ada yang tidak aktif dalam whatsapp group.
Sebagai langkah proaktif dan intervensi, setelah perbincangan dibuat bersama guru dan PIBG, maka pihak guru akan menyediakan bahan pengajaran secara bercetak. Guru akan emailkan bahan, kerani akan cetak, diletakkan di pondok jaga sekolah. Ibu bapa atau wakil kampung akan ambil dan diserah kepada anak2. Murid akan membuat latihan sambil dipantau melalui telefon atau whatsapp. Tempoh masa diberi utk murid siapkan kerja di  rumah. Setelah itu akan dikumpulkan kembali dan diserahkan kepada sekolah. Tugasan akan diberi mengikut subjek dan berjadual.

Mohon jasa baik ibu bapa untuk membantu anak-anak ini. Kita mahukan semua anak ini aktif dan dibimbing. Ini memandangkan  murid akan dinilai secara holistik menggunakan Pentaksiran Bilik Darjah(PBD). Pentaksiran ini penting bagi menilai prestasi dan membimbing mereka setiap masa. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan